BajaPortalegre 500 başlıyor

BajaÜrdün’ün iptal edilmesinin ardından bu haftanın 37. Baja Portalegre 500 yarışı, Cross-Country Bajas için 2023 FIA Dünya Kupası’nın altıncı ve sondan bir önceki turu olacak. Nasser Saleh Al-Attiyah, FIA Dünya Ralli-Raid Şampiyonası’nda (W2RC) art arda ikinci zaferine ek olarak Sürücüler Şampiyonası unvanının açık favorisi ve Katarlı sürücü, 67 kayıtlık bir FIA kayıt listesinin en üstte yer alıyor. 21 Ekip T1 ve T1+ bölümlerinde yarışacak; T2’ye üç, T3’e 35 ve T4’e sekiz kayır var. Al-Attiyah, puan sıralamasında eski Toyota takım arkadaşı ve rakibi Yazeed Al-Rajhi’ye karşı 70 puanlık bir avantajla Portekiz’e geldi. Katarlı sürücü, Portekiz’e geç katıldı ve son Fas Rallisi’nin ardından Toyota Gazoo Racing’den geçiş yaptıktan sonra ilk kez BRX Prodrive Hunter kullanacak. Al-Rajhi ve kopilot Timo Gottschalk, her zamanki Overdrive Racing Toyota Hilux’larını kullanıyor. Joao Ferreira geçen yıl X-raid Mini JCR Rallisinde David Monteiro ile birlikte yarışı kazandı ve Sürücüler Şampiyonasında beşinci sırada yer alan Portekizli, bu sezon X-raid Mini JCW Rallisinde Filipe Palmeiro ile unvanını korumak için geri dönüyor. Polonyalı Krzysztof Holowczyc ve Arjantinli Juan Cruz Yacopini sıralamada 3-4’üncü sırada yer alıyorlar ancak Portekiz’e gelmediler.

Overdrive Racing, Takımlar Şampiyonası düellosunda X-Raid Mini JCW Takımını uzakta tutmayı umuyor. Şu anda ikilinin arasında 17 puan fark var. Düzenli FIA Dünya Kupası kontenjanı için ana rekabet, dört Toyota Hilux’ta Tiago Reis, Joao Ramos, Francisco Barreto ve Joao Ramos’un, Ford Ranger’da Nuno Madeira’nın ve Mini’nin direksiyonunda Maria Gameiro’nun yer aldığı güçlü bir Portekiz kadrosuna sahip. Portekiz ve Dubai’de yapılacak serinin sadece iki yarışıyla Meshari Al-Thefiri, T3’de 7 puanlık az farkla önde bulunuyor. Kuveytli’nin en yakın rakibi Brezilyalı Otavio Sousa Leite olsa da, Fernando Alvarez ve Dania Akeel’den oluşan ikili hâlâ şampiyonluğa ulaşma hedefiyle 3-4’ncü durumdalar. Joao Dias, geçen sezonu genel klasmanda ikinci ve T3’te birinci bitirmek için João Miranda ile takım oluşturdu ve ikili, Armindo Araújo, Paulo Rodrigues ve Eduardo Mota adına Mavericks’in de dahil olduğu güçlü Santag Racing’e liderlik ediyor. Ricardo Porém, Baja Portalegre’yi dört kez kesin olarak kazandı ve aynı zamanda T3 kategorisinde Can-Am kullanıyor.

Ayrıca T3’te South Racing, normal Team Audi Sport sürücüsü Mattias Ekström, Helder Oliveira, Alexandre Ré ve Adam Thomelius için ek Can-Am’lara katıldı. Egidijus Valaisa, SRT tarafından hazırlanan Can-Am’i kullanıyor ve Luis Portela, 37 araçlık T3’de G Ralli takımını temsil ediyor. Dakar ve W2RC’nin müdavimi Mathieu Serradori, Portekiz’e yeni Apache APH-01 ile mücadele etmek için Century CR6’dan geçiş yapıyor. Loic Minaudier’in ortaklığıyla Serradori, Apache’ye ilk rekabetçi görünümünü verecek. Hibrit makine gücünü hem elektrikli hem de üç silindirli Peugeot motordan alıyor ve keten elyafından üretiliyor. Makine, 2024 yılı için hibrit veya elektrik gücüne sahip Hafif Prototipler için T3 U kategorisine girmeye hak kazanacak. Cristiano De Sousa Batista, FIA Dünya Kupası T4 sıralamasında Jeremie Warnia’nın 38 puan gerisinde birinci sırada yer alıyor.

Kasım ayının sonunda Ürdün’deki finalin kaybedilmesinin ardından, hafta sonundaki olumlu bir sonuç, şampiyonluğun kesinleşmesi için yeterli olacak. Brezilyalı oyuncu geçen yıl Portekiz’de genel klasmanda beşinci oldu. South Racing Can-Am Takımı, T4 Takımlar kategorisinde halihazırda FN Hız Takımına göre tartışılmaz bir avantaja sahip. İspanyollar Ricardo Ramilo ve Pau Navarro sıralamada 3-4 sırada yer alıyor ancak yalnızca Ramilo Portekiz’e geldi ve Joao Paula’nın elinde Francisco Rodriguez (Yamaha), Sean Haran (Polaris) ve Can-Ams ile daha fazla rekabetle karşı karşıya kaldı. Yarış 27 Ekim Cuma günü Coutadas’ta 3,71 km’lik bir Prologue ile başlıyor. Bu, öğleden sonraki 65,52 km’lik etabın start sırasını belirleyecek. Yarışın çoğunluğu 28 Ekim Cumartesi günü, sert hava koşullarının arazinin doğasını tamamen değiştirebildiği dar kırsal Portekiz parkurları boyunca uzanan 180 km’lik zorlu bir etaptan iki geçişle gerçekleşiyor. | FIA, 27 Ekim 2023 : 03.23

 Baja Portalegre 500 | İlk 10 kayıt
Nasser Saleh Al-Attiyah (QAT)/Mathieu Baumel (AND), BRX Prodrive Hunter
Yazeed Al-Rajhi (SAU)/Dirk von Zitzewitz (DEU), Toyota Hilux Overdrive
Joao Ferreira (PRT)/Filipe Palmeiro (PRT), Mini John Cooper Works Rally Plus
Tiago Reis (PRT)/Valter Cardosa (PRT), Toyota Hilux
Francisco Barreto (PRT)/Carlos Silva (PRT), ToyotaHilux
Ronald Schoolderman (NLD)/Mark Salomons (NLD), Mitsubishi ASX
Joao Ramos (PRT)/João Carvalho (PRT), Toyota Hilux
Nuno Madeira (PRT)/José Janela (PRT), Ford Ranger
Miguel Casaca (PRT)/João Luis (PRT), Volkswagen Amarok
Jorge Cardoso (PRT)/Rui Marques (PRT), Mercedes A140 Proto

Program | 26 Ekim Perşembe
İdari kontroller, NERPOR 07.30-16.00
Teknik kontroller, NERPOR 09.00-18.00
Basın toplantısı, Jardim do Tarro – Portalegre 21.00
Tören başlangıcı, Jardim do Tarro – Portalegre 21.30
27 Ekim Cuma
SS1 Prologu (3,71km) 11.00
SS2 (65.52km) 14.30
28 Ekim Cumartesi
SS3 180.00km 07.50
SS4 180.00km 13.30
Podyum töreni, NERPOR 17.00

Yorum yaz

SON HABER BAŞLIKLARI

Oturum aç

Go To Top